Hoe je online videokunt gebruikenals handleiding Header

Hoe je online video kunt gebruiken als handleiding

Hoe gebruiksvriendelijk jouw product of dienst ook is, de kans is groot dat er altijd enige uitleg nodig is om alles uit jouw product te halen. Wat hulp om klanten door jouw product heen te loodsen zorgt ervoor dat er meer klanten blijven. ‘Onboarding’ noemen Growth Marketeers dit en het is essentieel voor elk bedrijf dat wil groeien.

De meeste gebruikers van jouw product zijn niet op de hoogte van alle ins en outs, hebben geen tijd om zich hierin te verdiepen en staan waarschijnlijk onder druk om snel te beoordelen. Om hen te helpen om meer uit jouw product te halen kun je ze een onboarding ervaring meegeven, bijvoorbeeld met een video.

  • Het gevolg van een slechte onboarding video is dat gebruikers meteen afzien van je product en nooit meer terug komen.
  • Door een goede onboarding video voelen nieuwe gebruikers zich op hun gemak maar zijn ze nog niet helemaal verkocht van jouw product.
  • Met een betere onboarding video creër je nieuwsgierigheid. Nieuwe gebruikers zullen niet meteen alles willen weten maar zullen je product onthouden en terug komen.
  • Tenslotte is er nog de buitengewone onboarding video, welke meteen het bekende ‘aha!’ moment oproept waardoor de gebruiker beseft dat hij het product wil.
Geef je product een gezicht

Dankzij het internet is het tegenwoordig mogelijk om online een product te kopen zonder ook maar iemand gesproken te hebben. Deze ontwikkeling kan geweldig zijn voor je bedrijf maar zorgt er ook voor dat klanten persoonlijk contact missen.

In het algemeen wordt het door mensen als prettiger ervaren als ze weten met wie ze zaken doen. Ze willen weten bij wie ze terecht kunnen als er iets fout gaat, wie ze helpt als het product even niet helemaal goed werkt, en wie support biedt wanneer het nodig is.

Door middel van video’s kunnen bedrijven de mensen achter de producten voorstellen en vertrouwen bij de klant opwekken.

Wees kort en krachtig in je communicatie

Een van de grootste voordelen van video’s is dat je klanten de mogelijkheid geeft om je product in actie te zien. Het aanbieden van een demo of explanation video in je onboarding proces geeft (potentiële) klanten de mogelijkheid om het maximale uit je product te halen. Bovendien is het voor mensen makkelijker om stappen te volgen aan de hand van een video dan aan de hand van een tekst.

Korte en krachtige video’s zijn geweldige tools om mensen te lokken en klant te maken. In enkele minuten kun je het product toelichten, toepassingen laten zien en eventueel meer informatie geven.

Natuurlijk kun je zelf honderd keer zeggen hoe geweldig dat  jouw product is maar wat als anderen dit voor je zouden zeggen? Video referenties en case studies zijn hier perfect voor! Nieuwe gebruikers zullen veel sneller overtuigd zijn wanneer ze zien hoe anderen jouw product gebruiken en natuurlijk hartstikke tevreden zijn!

Leer van je kijkers

Een van de beste dingen van video’s is dat je statistieken kunt bijhouden. Het analyseren van deze metrics helpt je bij het beslissen welke stukken je meer moet toelichten, welke passages te langdradig zijn en welke informatie overbodig is. Door regelmatig naar je video statistieken te kijken kun je je video’s verbeteren en waardevoller maken voor je kijkers.

De beste video’s demonstreren de voordelen van jouw product en beantwoorden de belangrijkste vragen die klanten zouden kunnen hebben.