Banner_WatZijnJouwDoelstelling

Stappenplan: Aan de slag met videomarketing

Vaak krijgen wij vragen van partijen die aan de slag gaan willen met animaties en videomarketing hoe dit het beste aan te pakken. Omdat “iedereen ermee bezig is” is het verleidelijk om er direct vol mee aan de slag te gaan. Toch raden wij aan om altijd even een stap terug te zetten en je video marketingstrategie scherp te hebben. Dat hoeft meestal niet zo ingewikkeld te zijn. Het start immers altijd met de vragen: Wat wil je bereiken en hoe ga je dat doen?

Animatie en video’s zijn altijd mooi, maar zonder een helder plan loop je de kans er niet het maximale effect uit te halen. Grappig genoeg is het specificeren van dat resultaat juist een punt om direct aan te pakken. Hierbij vijf simpele stappen om van jouw video marketing een succes te maken.

Stap 1. Wat zijn jouw doelstellingen?

Wat wil je bereiken met de animatie? Het antwoord op deze vraag is leidend voor het hele traject van script tot aflevering en campagne planning.

Vier doelen die we vaak tegenkomen bij videomarketing zijn:

  • Merkbekendheid vergroten / Band met de doelgroep versterken
  • Conversie/Sales verhogen
  • Begrip mbt werking product of dienst vergroten

Dit scherp krijgen helpt ook om intern gesteggel over wat er wel of niet in een online video moet te voorkomen. Zo zal een video om de merkbekendheid te vergroten meer de nadruk leggen op emotie en begrip rondom de situatie van een klant terwijl een ‘conversie campagne’ zich vooral zal richten op de direct pijnpunten en voordelen van een bepaald product. Op dienst beurt zal er bij zo’n campagne minder detail rondom de exacte werken van een product aanwezig zijn -goede online videopitches zijn max. 2 minuten lang- terwijl dit bij de exacte uitleg van een dienst weer essentieel is.

Stap 2. Wat wil jouw doelgroep zien?OnlineVideoMarketing_Visual1

Na het bepalen van je doel je het publiek aan de beurt. Maak daarin een heldere keuze. Dit is niet alleen van invloed op de volgende stappen, maar ook op de toon en vorm van de type video content. Engineers willen misschien juist complexe webcast zien terwijl een ‘leek’ weer een simpele uitleg animatie wil bekijken.

Over het maken van persona’s is veel geschreven. Het is in ieder geval essentieel dat je verder kijkt dan alleen de demografische kenmerken. Verdiep je in hen en bedenk wat voor content relevant is voor hen. Wat is de de ‘What’s In It For You’ (WIIFY). Als jouw videocontent niet relevant is voor hen dan kan je het net zo goed niet maken.

Stap 3. Wat voor soort video gaan we maken?

Nu je weet wat je doel is en wat jouw doelgroep wil zien moet deze stap een eitje zijn. Toch is het belangrijk om deze keuze expliciet te maken. Er zijn veel verschillende soorten online video content en ze ontwikkelen ook razendsnel. Zo heb je uitleganimaties, webcasts, online courses, webinars, en vergeet ook niet de interactieve video’s. Elke vorm heeft andere sterktes en zwaktes en het loont om te weten welke vorm waar het beste te gebruiken is. Zo zijn online courses ideaal voor ‘lead nurturing’ campagnes en voor ‘upselling’-doelen. Voor directe conversie zijn de productuitleg animaties weer beter geschikt. Een webinar is weer uitermate geschikt om expertise en begrip van de klant te communiceren.

Banner_WaarGaanWeDeVideocontentVerspreiden

Stap 4. Waar gaan we de video content verspreiden?

Ook hierbij helpt het om up-to-date kennis te hebben van wat er speelt op het gebied van online video. Een video om je merk te promoten deel je het beste op Youtube gecombineerd met campagnes gericht op jouw doelgroep. Een video gericht op conversie host je bijvoorbeeld weer op Wistia die je mooi op jouw website embed terwijl je de landingspagina via kanalen als Google Adwords, banners advertenties en LinkedIn promoot. Eventueel kan je leads vangen via de video zelf of/en met formulieren.

Stap 5. Geef je videomarketing meer power met de juiste tools

Net als een goed artikel op je site ook soms een pop-up formulier kan gebruiken om conversie te verbeteren of met de juiste search-engine-optimalisatie technieken meer lezers kan aantrekken, zo kan jouw videomarketing ook gebruik maken van verschillende tools. Hier een aantal voorbeelden:

Je merk promoten

  • Gebruik de hosting met het grootste bereik in jouw doelgroep.
  • Optimaliseer de titels en tags van jouw Youtube video om meer kijkers aan te trekken.

OnlineVideoMarketing_Visual2

Conversie en sales verhogen

  • Gebruik een call-to-action aan het einde van de video.
  • Vang contactgegevens met een ingebouwd formulier

Begrip van het product verhogen

  • Koppel de video aan verdere documentatie
  • Zorg voor navolging bij actieve gebruikers via een leadscoring systeem en een koppeling met account management.

De mogelijkheden in deze stap zijn eindeloos. Volg onze MarCom Mailing en je wordt regelmatig geïnspireerd om meer uit jouw videomarketing te halen.