Facebook Video Advertenties Header

Alles wat je moet weten over Facebook video advertenties

Sinds Facebook het twee jaar geleden mogelijk maakte om video’s automatisch af te spelen in de newsfeeds van gebruikers zijn video’s uitgegroeid tot een volledig onderdeel van het platform. Ook al zijn video advertenties de meest succesvolle posts op het grootste social media platform ter wereld, toch moeten marketeers goed voorbereid zijn op alles wat er bij het gebruiken van video’s komt kijken.

Zoals je misschien weet is Facebook ’s werelds grootste social media netwerk met wereldwijd bijna 1,5 miljard maandelijkse gebruikers.  Dit is ongeveer één vijfde van de totale wereldpopulatie! Bovendien zijn video’s zeer effectief als visual storytelling en marketing middel en hebben ze een groter bereik dan ieder andere post.

Terwijl YouTube in het derde kwartaal van 2015 7 miljard views per dag had, had Facebook in hetzelfde kwartaal maar liefst 8 miljard views per dag. Neem Facebook dus serieus in overweging als je op zoek bent naar een middel om video’s te delen en verspreiden – iets wat twee jaar geleden ondenkbaar zou zijn geweest!

Het begrijpen van Facebook Video Metrics

Facebook loopt qua metrics nog steeds achter op YouTube. Doordat video’s automatisch op je nieuwsfeed worden afgespeeld heeft Facebook geen manier om ‘passieve’ en ‘actieve’ views van elkaar te onderscheiden. Om toch een beeld te kunnen krijgen van het aantal ‘actieve’ views telt het afspelen van een video pas als een view als deze minimaal 3 seconden zichtbaar in je newsfeed wordt afgespeeld.

Voor YouTube is het vele malen gemakkelijker om actieve views bij te houden aangezien je hier actief op een video moet klikken om deze te kunnen bekijken.

De kans is veel kleiner dat iemand die passief een video bekijkt het merk onthoudt of daadwerkelijk actie onderneemt. Houd hier als video marketeer dus rekening mee! Zorg ervoor dat Facebook video’s krachtig en overtuigend zijn met een duidelijke boodschap.

Kansen en Beperkingen van de Lengte van Facebook Video’s

Een belangrijk beperking van Facebook autoplay video’s is dat deze te maken hebben met een gelimiteerde aandachtsspanne van de doelgroep. Eerder schreven wij al dat de gemiddelde online aandachtsspanne in slechts 15 jaar gedaald is van 12 naar 8,25 seconden. Dit heeft als gevolg dat video’s die korter zijn dan een minuut veel beter presteren dan video’s die langer duren.

Gebruik daarom YouTube voor het verspreiden van in-depth CEO interviews, analyses van het bedrijfsprofiel en virtuele rondleidingen maar gebruik Facebook alleen voor krachtige, overtuigende maar vooral korte advertenties.

Zoeken VS. Ontdekken

Het medium dat je kiest om je video’s te verspreiden is mede afhankelijk van de brand awareness onder je potentiële klanten. Facebook gebruikers zijn niet actief opzoek naar content die ze willen zien maar scrollen simpelweg omlaag op hun newsfeed. Als ze een video tegenkomen die ze leuk vinden zal deze bekeken worden, ongeacht de eventuele brand awareness.

Bij YouTube zijn de gebruikers op zoek naar specifieke onderwerpen. Dit houdt in dat de juiste titel en beschrijving ervoor zorgen dat je video hoger in zoekresultaten komt te staan en vaker bekeken zal worden. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om te investeren in pre-roll advertenties die afgespeeld worden voordat de gekozen video wordt afgespeeld.

Is er nog geen hoge brand awareness onder je potentiële klanten, of heb je een totaal nieuw product of dienst? Kies dan voor Facebook met een interessante maar vooral leuke en aantrekkelijke video om klanten te teasen. Voor bedrijven met een hogere brand awareness en een bekend product is YouTube wellicht een betere optie.

De Gevaren van Opdringerigheid

Terwijl autoplay video’s geprezen worden voor het voordeel dat ze automatisch afgespeeld worden zijn er steeds meer tutorials over hoe deze functie uit te schakelen is. Als je te veel gebruik maakt van Facebook autoplay video’s is er een kans dat je publiek geïrriteerd raakt en een negatief beeld krijgt van je merk of bedrijf. Overdrijf dus niet!

Ook is niet iedereen even blij met de beelden die ze te zien krijgen. Iets waar iedere marketeer goed rekening mee dient te houden bij het bedenken en maken van de video.

Uiteindelijk ligt de beslissing bij jezelf. Het wereldwijde bereik van het netwerk maakt het gebruik maken van Facebook Video’s ongetwijfeld een zeer aantrekkelijke optie, maar alleen als je video’s kort en krachtig genoeg zijn om de views van waarde te laten zijn.